Новини факультету

Літня школа "Дистанційне зондування Землі та ГІС-технології на заняттях з географії"

З 24 липня по 9 серпня тривали заняття літньої школи «ДЗЗ та ГІС технології на заняттях з географії» (керівник - ст. викладач кафедри загальної та регіональної географії Король О. М.), в якій взяли участь магістранти спеціальності 014 Середня освіта (Географія), вчителі-географи, викладачі закладів вищої освіти України.

Заняття у літній школі відбувалися за експрес-програмою, що представляла собою інтенсивний курс, який дозволяє опанувати як базові навички використання засобів ДЗЗ та ГІС-ресурсів, так і використання ГІС-технологій на основі відкритого програмного забезпечення QGIS та ліцензійного додатку ArcGis-online. До програми були включені різноманітні ДЗЗ та ГІС-ресурси. Перший тиждень літньої школи був присвячений роботі з ресурсами ДЗЗ, серед яких: Worldview, EO Browser, EFFIS, Ventusky, Quality Windy, Waqi та Google my maps та ін.

Під час другого тижня слухачі ознайомилися з роботою з ArcGis-online та QGIS. Робота з ArcGis-online проводилася в межах отриманих ліцензій від ТОВ «ЕСРАЙ УКРАЇНА», яке є офіційним дистриб’ютора компанії ESRI. Слухачі отримали можливість пройти повний цикл роботи з ГІС-технологіями, від отримання знімку певної території, аналізу зображення, обробки його в ГІС програмі і створення кінцевої карти. Всі етапи по створенню кінцевого продукту детально обговорювались під час роботи літньої школи. За результатами навчання слухачі школи представити власні проекти, підготовлені на базі отриманих знань. Наприклад, магістр Яременко Вадим представив власні розробки, створені за допомогою додатку Google my maps на теми «Еколого-краєзнавчими стежками Роменщини» та «Природно-туристичні надбання Рівненщини».

Магістрантіам спеціальності 014 Середня освіта (Географія) під час роботи літньої школи було запропоновано не тільки ознайомлення з новими ресурсами чи поглибити свої знання з їх опанування, але й надана можливість вивчити досвід вчителів-практиків щодо подальшого використання елементів ДЗЗ та ГІС-технологій у шкільному курсі географії. Разом з тим, вчителям-практикам були запропоновані детальні розробки, де зазначені теми та етапи уроків, в яких можна використати той чи інший ресурс.

Меню