Новини факультету

Наукова комплексна експедиція по вивченню впливу на флору й фауну вітроелектростанцій в межах територій їх будівництва

Кандидат біологічних наук доцент кафедри біології та методики навчання біології І.Р. Мерзлікін разом із науковцями з Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України 1-4 жовтня 2023 р. взяв участь у третій (останній у цьому сезоні) комплексній експедиції по вивченню впливу будівництва вітроелектростанцій (ВЕС) на флору і фауну у межах території майбутніх майданчиків їх будівництва у Львівській області.

Ними була зроблена експертна оцінка території будівництва вітрових електростанцій на території Львівської області в межах Руднівської, Галицької і Дністровської територіальних громад, на предмет порушення цілісності місцевих природних комплексів і потенційних загроз видам, що підлягають охороні та занесені до Червоної книги України.

Був зібраний науковий матеріал по дрібним ссавцям цієї території. Вони були представлені 8 видами: комахоїдними: кротом звичайним і землерийками – звичайною і малої бурозубками та гризунами: сліпаком звичайним, хатньою, польовою і лісовою мишами та полівкою звичайною. Чисельність мікромамалій на убраних ланах катастрофічно впала аж до повного їх зникнення. Звірки знаходять прихисток у лісосмугах, які тягнуться вздовж полів. Наступного року планується продовження цих цікавих і важливих досліджень.

Меню