Новини факультету

Звіт декана ПГФ про діяльність факультету у 2022-2023 навчальному році

14 грудня 2023 року на конференції трудового колективу природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка відбувся звіт декана про діяльність факультету у 2022-2023 навчальному році.

Перед початком засідання ректор університету,  проф. Юрій Лянной та весь колектив факультету привітали завідувачку кафедрою біології людини, хімії та методики навчання хімії, к.пед.н., доц. Бабенко О.М. з ювілейним днем народження. 

Людмила Петрівна пояснила, що за звітний період змін у структурі факультету не відбувалося, до складу факультету входять три кафедри: біології та методики навчання біології, загальної та регіональної географії та біології людини, хімії та методики навчання хімії; навчально-науковий центр «Ботанічний сад СумДПУ імені А.С. Макаренка» та біологічний стаціонар «Вакалівщина».

Організація освітнього процесу на ПГФ здійснювалась відповідно до чинних нормативно-правових документів МОН України за трьома рівнями вищої освіти та за 15 освітньо-професійними програмами.

Відповідно до Стратегії розвитку природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка на 2020-2025 рр. робота здійснювалася за такими напрямками:

  1. Формування контингенту студентів: посилення іміджевої діяльності та профорієнтація.
  2. Підвищення якості освітнього процесу через впровадження технологій інноваційного навчання.
  3. Науково-дослідна робота.
  4. Інтеграція у міжнародний освітній та науковий простір.
  5. Створення на факультеті атмосфери успіху та співпраці.

Людмила Петрівна зазначила, що контингент студентів факультету за результатами вступної кампанії у 2023 році збільшився на 93 студенти денної форми та 6здобувачів вищої освіти заочної форми навчання відповідно. Цьому передувала напружена робота всього професорсько-викладацького та допоміжного персоналу факультету. Зокрема, підготовлена та поширена іміджева продукція природничо-географічного факультету (блокноти, ручки, олівці, сумки, футболки). Підготовлений оновлений буклет про спеціальності ПГФ, з яким можна ознайомитися за посиланням – https://online.fliphtml5.com/sqayj/vkpe/#p=1

У 2022 – 2023 навчальному році на факультеті проведено ряд профорієнтаційних заходів: Хімічний експериментаріум, Хімічний інтенсив, Chem Bio КВІЗ - 2022, Дні відкритих дверей, літню біологічну школу «Вакалівщина – 2023», літню школу «Дистанційне зондування Землі та ГІС-технології на заняттях з географії», конкурс «HANDMADE молекули», Всеукраїнську олімпіаду з хімії, біології та географії, конференцію – конкурс «Молодь. Наука. Природа», екскурсії до геологічного та зоологічного музеїв СумДПУ імені А.С. Макаренка, навчально-наукового центру «Ботанічний сад СумДПУ імені А.С. Макаренка» та інше.

З метою підвищення якості освітнього процесу на факультеті проводяться розширені засідання науково- методичної комісії ПГФ, науково- методичні семінари, викладачі проходять курси підвищення кваліфікації, про що свідчать сертифікати. На факультеті активно заохочується інформальна освіта для здобувачів усіх рівнів.

Викладачами факультету підготовлені матеріали для викладання навчальних дисциплін англійською мовою.

До освітнього процесу на факультеті залучаються провідні фахівці з відповідних галузей з України та із-за кордону для читання гостьових лекцій. Загалом, запрошених гостьових лекцій за рік було проведено більше 30.

За 2022-2023 навчальний рік на факультеті продовжено навчання за дуальною формою здобуття вищої освіти для студентів другого рівня вищої освіти за спеціальністю 014 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), Середня освіта (Хімія), Середня освіта (Географія)Також реалізовано навчання за програмами внутрішньої академічної мобільності.

З 29 грудня 2022 року по 28 березня 2023 року тривало наукове стажування завідувача кафедри загальної та регіональної географії О. Корнус на базі Центру ландшафту та культури Гуманітарного факультету Талліннського університету (Естонія).

З 23 по 29 квітня 2023 року декан природничо-географічного факультету, к.пед.н., доцент Л.П. Міронець брала участь у літній школі «Project acquisition and management», яку проводить для 26 партнерських ЗВО Університет імені Адама Міцкевича в Познані.

Протягом 30.05.2023-04.07.2023 р. ст. викладач кафедри загальної та регіональної географії О.М. Король пройшла закордонне стажування на базі SRUC (Scotland’s Rural College) кампусу Barony College у Великобританії (Шотландія) за програмою з географії по використанню геоінформаційних систем.

Старший викладач кафедри біології людини, хімії та методики навчання хімії СумДПУ імені А.С. Макаренка Кущ Ю.І. стала учасником міжнародної академічної мобільності в рамках проєкту «UNIWERSYTET JUTRA II – POWR.03.05.00-00-Z303/18», що проводилось в  Університет імені Адама Міцкевича (м. Познань, Польща) 22-28 жовтня 2023 р.

27-29 вересня 2023 р. в рамках Baltic University Programme Teachers’ Course «Education for Sustainable Development (ESD) in Higher Education», к.х.н., доцент Харченко Ю.В. брала участь у тренінгу, який був організований за підтримки RESCUU на базі Ризького технічного університету (RTU) у м. Рига, Латвія.

Студенти природничо-географічного факультету навчалися за програмами міжнародної академічної мобільності в університеті Адама Міцкевича (Польща), Краківському педагогічному університеті, мобільності за програмою «Study tour to Poland» у м. Лодзь (Польща), в університеті Бен-Гуріона, розташованій у м. Беєр-Шева, Ізраїль.

З метою налагодження тісної співпраці між студентами та викладачами було проведено конкурс «Кращий студент ПГФ», природничо-психологічний квест «Життя прекрасне», «Квартирник на ПГФ», «Be Zero Waste Майстерня». Кращі студенти та викладачі факультету відзначені подяками та грамотами різних рівнів.

16 травня 2023 року в СумДПУ імені А.С. Макаренка була запущена станція моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR, яка буде аналізувати якість повітря у м. Суми.

У 2023 році пройдена акредитаційна експертиза освітньо-професійних програм «Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини)» та Середня освіта (Біологія, природознавство та здоров’я людини) другого (магістерського) рівня вищої освіти.

На засіданні був присутній та з позитивними відгуком виступив ректор  СумДПУ імені А.С. Макаренка – проф. Ю.О. Лянной.  

За результатами роботи конференція трудового колективу природничо-географічного факультету затвердила річний звіт декана про діяльність ПГФ за 2022-2023 н.р. та одноголосно всі проголосували за «задовільну» оцінку діяльності декана факультету.

З повною презентацією до звіту можна ознайомитися за посиланням: https://pgf.sspu.edu.ua/images/2023/docs/pgf_22-23_na_sayt_4a7c1.pdf

Засідання відбувалося у змішаному форматі під надійним захистом збройних сил України. Віримо і прискорюємо перемогу разом! Все буде Україна!

Меню