Новини факультету

Гостьова лекція з медичної мікології від стейкхолдера спеціальності 091 Біологія та біохімія

19 грудня 2023 р. для студентів спеціальності 091 Біологія та біохімія відбулася гостьова он-лайн лекція з дисципліни «Медична мікологія з основами мікотоксикології».

Лекцію провела канд. біол. наук, старший науковий співробітник відділу рослинних харчових продуктів та біофортифікації ДУ "Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України", член експертної ради стейкхолдерів СумДПУ імені А.С. Макаренка за спеціальністю 091 Біологія та біохімія – Круподьорова Тетяна Анатоліївна. Тема лекції «Сучасні світові тенденції (тренди) використання лікарських макроміцетів». На лекції були присутні здобувачі освітніх рівнів «Бакалавр» та «Магістр», а також науково-педагогічні співробітники кафедри біології та методики навчання біології.

Під час лекції Тетяною Анатоліївною було відмічено, що базидієві та сумчасті гриби із макроскопічними плодовими тілами є джерелом різноманітних природних біологічно активних речовин з широким спектром практичного застосування. Їх використовують в якості дієтичного харчування, харчових добавок, грибних лікарських препаратів, біопрепаратів для захисту рослин і космоцевтиків тощо. Таким чином, актуальність вивчення макроміцетів обумовлена встановленням їх корисних властивостей, пошуком нових хімічних сполук, вивченням закономірностей і спрямованої регуляції метаболічних шляхів біологічно активних речовин і, нарешті, широким застосуванням в біотехнології, екології та господарстві. Як наслідок, розробка нових інтенсивних біотехнологій культивування різних видів макроскопічних грибів з метою отримання як міцелію, так і біологічно активних сполук з кожним роком стає все більш актуальною.

Т.А. Круподьорова охарактеризувала найвідоміші види лікарських макроміцетів, проаналізувала їх терапевтичні властивості і можливості застосування. Досить інформативним і цікавим був представлений Тетяною Анатоліївною аналіз світового ринку препаратів, що виготовляються із функціональних грибів та визначені нею перспективи розробки сучасних вітчизняних лікарських препаратів. Тетяна Анатоліївна викладала матеріал супроводжуючи його численними прикладами, активно використовувала приклади із результатами власного досвіду і наукових доробок.

Здобувачі освіти взяли активну участь в обговоренні лекційного матеріалу, а наприкінці заняття висловили щирі слова вдячності Тетяні Анатоліївні за цікаву та змістовну лекцію.

Меню