Новини факультету

На ПГФ розпочалася дальня комплексна географічна практика

31 травня 2024 р. розпочалася навчальна дальня практика студентів спеціальностей 014 Середня освіта (Географія) і 106 Географія. Прибувши до базового табору в с. Ворохта Івано-Франківської області, здобувачі освіти здійснили екскурсію цим населеним пунктом, в ході якої ознайомилися з особливостями забудови та об’єктами туристсько-рекреаційної діяльності у Ворохті, оглянули панораму засніжених вершин Драгобрату і Чорногори.

Наступного дня програма практики передбачала низку досліджень і спостережень за маршрутом Ворохта – Рахів – центр Європи (урочище Круглий) – Ворохта. Прибувши до Рахова, здобувачі освіти долучилися до проведення метеорологічних спостережень на місцевій метеостанції. Тут вони мали можливість попрацювати з основними метеорологічними приладами в реальних умовах, поспостерігати за роботою метеорологів, ознайомитися з особливостями ведення журналів метеорологічних спостережень, укладанням синоптичних телеграм, шифрованих відповідних синоптичним кодом. Про особливості проведення метеорологічних спостережень студентам розповіли начальник Сумського гідрометцентру Олександр Пономарьов, який долучився до керівництва практикою, і викладач метеорології Анатолій Корнус.

Програма практики також передбачала проведення гідрологічних досліджень на р. Тиса. За допомогою гідрометричного млинка, наданого співробітниками метеостанції, було визначено швидкість течії річки; також було встановлено її ширину й глибину, що дало можливість розрахувати всі основні характеристики стоку, які були відображені у звіті. На завершення, з річки було взято води та проаналізовано її якість за допомогою експрес методів хімічного аналізу, який провела Юлія Вакал. Результати досліджень якості води також увійшли у звіт.  

Завершивши гідролого-метеорологічні дослідження, студенти й викладачі прибули потягом до урочища Круглий (село Ділове), де знаходиться географічний центр Європи. Тут здобувачі освіти розглянули деякі питаннями центрографії, зокрема різні методики визначення географічних центрів, ознайомилися з особливостями ведення туристко-рекреаційної діяльності на прикладі інформаційно-туристичного центру «Центр Європи» Карпатського біосферного заповідника, оглянули розташовану тут колибу-музей.

Повернувшись до Рахова, студенти доторкнулися до життя, побуту й традицій вівчарів, про які можна дізнатися відвідавши музей гуцульської бриндзі. Тут здобувачі освіти ознайомилися із сучасними музейними технологіями, такими, як віртуальна та доповнена реальність, завдяки яким побували на полонині, в колибі вівчарів, стали учасниками гуцульського весілля й навіть склали іспит із бриндзезнавства, який приймала співробітниця музею й місцевий екскурсовод Ольга Шкуро.

Провівши на маршруті понад 12 годин, студенти й викладачі повернулися до базового табору, де вечірні відключення світла не стали перешкодою для обговорень побаченого й проведення інтелектуальних ігор.

Меню