У межах дальньої географічної практики студенти природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка провели ще один пізнавальний день в Українських Карпатах – цього разу у форматі автобусно-пішохідної екскурсії до села Кваси. Це село розташоване в мальовничій долині річки Чорна Тиса на висоті 560 м над рівнем моря і є одним із відомих низькогірних курортів Закарпаття.
Першим етапом екскурсійного дня стало знайомство з діяльністю крафтової броварні «Ципа». Під час екскурсії на підприємство студенти спеціальностей 014 Середня освіта (Географія) і 106 Географія вивчили технологічний процес виробництва справжнього гуцульського пива, дізналися про підбір інгредієнтів та особливості крафтового пивоваріння, а заключна частина включала дегустацію п’яти сортів пива і шести видів місцевого сиру, як приклад застосування локальних природних ресурсів у сучасному виробництві.
Особливу увагу було приділено річці Чорна Тиса та її правій притоці – потоку Труфанець. Потік бере початок на висоті понад 1700 м на г. Близниця та формує мальовничий водоспад Труфанець, що має висоту падіння 35 м. Водоспад розташовано на останньому порозі перед впадінням потоку в Чорну Тису. Тут студенти вивчали морфологічні особливості русла та процеси ерозії у гірських умовах.
Крім природничих спостережень, практиканти ознайомилася з елементами традиційної матеріальної культури регіону. Було відвідано Музей хліба, де студенти дізналися про історію та технології приготування хліба на Гуцульщині, а також Музей гуцульської спадщини села Кваси, де представлено унікальні артефакти побуту, традиційні ремесла та мистецтво.
Цікавим досвідом стало відвідання місцевої екоферми «Розенталь», де студенти ознайомилися з прикладами органічного сільського господарства, зокрема вівчарства й сироваріння та сталого природокористування. Також було здійснено гідрологічні дослідження мінерального джерела Буркут – одного з найвідоміших джерел мінеральної води краю.
Приємним моментом стала зупинка біля місцевої гастрономічної майстерні «Джелато гуцулато», де студенти мали можливість скуштувати крафтове гуцульське морозиво, виготовлене за оригінальними рецептами з використанням натуральних місцевих продуктів.
Такий багатогранний формат практики дав студентам можливість не лише закріпити знання про гірські геосистеми та особливості висотної поясності Карпат, а й глибше зрозуміти взаємозв’язок природного середовища та культурного ландшафту регіону.