21 листопада 2025 року кафедрою біології людини, хімії та методики навчання хімії було організовано гостьову лекцію від доктора філософії (технічні науки), старшого спеціаліста в Науковому відділі Поморського університету в Слупську, Польща, Катаржини Мацегонюк. Гостьова лекція була проведена для здобувачів освіти спеціальностей 014 / А4 Середня освіта (Хімія) в рамках вивчення навчальних дисциплін «Хімічна технологія і сталий розвиток» (бакалаврський рівень), «Вибрані розділи сучасної хімії», «Аналітична хімія довкілля» (магістерський рівень). До лекції також доєднались здобувачі освіти третього (освітньо-наукового) рівня в рамках вивчення дисципліни «Функціональна біохімія».
Гостьова лекція доктора Катаржини Мацегонюк на тему ролі інгібіторів уреази (« How to Slow Down Nitrogen Release? The Role of Urease Inhibitors in Modern Agriculture») стала глибоким оглядом інноваційних рішень у сільському господарстві. Лекторка висвітлила питання підвищення ефективності азотних добрив та важливості переходу до сталих агротехнологій. Вона розкрила проблему значних втрат азоту, які виникають через надмірну активність ферменту уреази, що призводить до випаровування 30–50% азоту у вигляді амоніаку та спричиняє деградацію ґрунту. Доктор Мацегонюк акцентувала увагу на тому, що інгібування уреази є ключовим підходом для мінімізації цього екологічного та економічного збитку.
Було відзначено, що поширений інгібітор NBPT має суттєві обмеження через його нестабільність, чутливість до високих температур і pH, а також складнощі з промисловим застосуванням. Тому лекторка представила нові напрямки досліджень, зосереджені на розробці довговічних та біорозкладних сполук. Окрема увага була приділена використанню інгібіторів у формі протруйників насіння, що забезпечує локалізовану дію в ризосфері, дозволяючи використовувати менші дози. На лекції було продемонстровано, що природні екстракти з часнику та гвоздики, які містять аліцин і евгенол, відповідно, можуть виступати як подвійні агенти – інгібітори уреази та антимікробні захисники. Насамкінець, було підсумовано, що контроль цього ферменту є вирішальним для підвищення ефективності добрив і майбутнього сучасного екологічного землеробства.