Новини факультету

Всеукраїнська наукова конференція "Восьмі Сумські наукові географічні читання"

13-14 жовтня на природничо-географічному факультеті СумДПУ імені А.С. Макаренка відбулася традиційна наукова конференція «Сумські наукові географічні читання» («Восьмі Сумські наукові географічні читання»). Започаткована спільно з Сумським відділом Українського географічного товариства у 2016 році, конференція присвячена питанням географічної науки, освіти, висвітленню результатів регіональних географічних студій.

Географія учасників зібрання традиційна була досить широкою. У роботі конференції, крім колективу сумських науковців, взяли участь географи з Києва, Харкова, Львова, Житомира, Запоріжжя, Кривого Рогу, Івано-Франківська, Ніжина, Умані та інших наукових центрів України, а також науковці, що представляли Естонію та Китай.

Надзвичайно цікавою була і тематика доповідей. Серед них як теоретичні, наприклад, щодо системи геохоричної реґіоналізації земного простору (варто відзначити, що такого плану проблематика не географічних форумах обговорювалася вперше), так і прикладні, спрямовані на вирішення конкретних завдань. Зокрема, в центрі уваги були питання кліматичних змін, охорони малих річок, збереження ландшафтного та біорізноманіття. Значна частина доповідей була присвячена розвитку туризму, як у військовий час, так і в контексті повоєнного відновлення України. Ця дискусія була надзвичайно корисною для професіоналів-практиків, що було відзначено директором департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА Юрієм ГЛАДЕНКОМ. Не залишилися поза увагою науковців і питання шкільної та університетської географічної освіти.

Другий день конференції передбачав проведення наукової екскурсійної програми в межах Путивльського туристичного кластера. Відтак, учасники конференції відвідали регіональний ландшафтний парк «Сеймський» (Регіональний Ландшафтний Парк Сеймський), державний історико-культурний заповідник у м. Путивлі (Путивльський державний історико-культурний заповідник)та Спадщанський ліс. Завершилася конференція спільним побажанням усіх учасників зустрітися на чергових – дев’ятих Географічних читаннях у 2024 р.

Меню