Новини факультету

Формування soft skills у здобувачів освіти ПГФ на вебінарі «Підвищення правової обізнаності виборців щодо форм та методів співпраці з народними депутатами України»

8 квітня 2024 р. на базі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка спільно з Академією сільського розвитку Спілки сільського зеленого туризму в Україні був проведений вебінар «Підвищення правової обізнаності виборців щодо форм та методів співпраці з народними депутатами України» для здобувачів освіти (спеціальності 014 Середня освіта (Географія), Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), 014 Середня освіта (Хімія), 106 Географія та 091 Біологія) та науково-педагогічних працівників природничо-географічного факультету.

Захід організований в рамках реалізації проекту "Парламент для села: правообізнаність сільського населення, як інститут впливу на прийняття рішень" грантової програми "Громадяни і парламент: демократичне представництво та ефективна взаємодія в умовах воєнного стану" під егідою Програми USAID "РАДА: наступне покоління".

Вебінар присвячений питанням підвищення правової обізнаності виборців щодо форм та методів співпраці з народними депутатами України, а також парламентськими структурами задля розбудови територіальних громад, комунікування реформ, залучення громадян до процесу прийняття рішень. Досвід багаторічної діяльності Спілки СЗТУ свідчить про вкрай низьку правову обізнаність мешканців ОТГ, зокрема, у галузі співпраці з депутатами та парламентськими структурами та адвокації своїх потреб на парламентському рівні. Інформування місцевих активістів про форми та можливості такої співпраці, а також її вплив на розвиток ОТГ та місцевих бізнесів – один з найбільш ефективних шляхів покращення системної взаємодії між народними депутатами України та їх виборцями, професійними спільнотами та громадянським суспільством загалом.

Модератором вебінару від ЗВО була Олеся КОРНУС (завідуюча кафедрою загальної та регіональної географії СумДПУ імені А.С. Макаренка, членкиня Спілки СЗТУ, віце-президент Академії сільського розвитку Спілки СЗТУ). З доповідями виступили Інна ВЕЛИЧКО (членкиня правління Спілки СЗТУ, регіональна представниця Спілки в Житомирській області. Власниця етносадиби «Поліська хата», організаторка культурних подій, етно свят та фестивалів. Вчителька- методистка вищої категорії, викладачка Житомирського державного університету. Громадська діячка, кураторка мистецьких, соціальних, туристичних програм, проектів та акцій) «Співпраця Спілки сільського зеленого туризму з народними депутатами України»; Ельміра МАСЛОВА (власниця етнопростору “Мальва Озерна”, членкиня Спілки СЗТУ, авторка програм відпочинку та відновлення для жінок, консультант з інтимного здоров’я жінки та гармонійних стосунків, сертифікований тренер з імфітнесу, мотиваційний коуч, викладач 1-го рівня системи дихання ВВМ): доповідь «Законодавчі процеси в Україні. Роль громадськості у прийнятті рішень»; Володимир ТРИЛІС (кандидат біологічних наук (спеціальність – екологія), старший науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України, директор природоохоронної ГО «Незалежна служба екологічної безпеки». Член Спілки СЗТУ, керівник та учасник багатьох міжнародних і державних грантових проектів у галузі сільського туризму. Головний розробник системи екологічного маркування садиб «Зелена садиба», брав участь у розробці системи якості послуг сільського туризму «Українська гостинна садиба») «Закордонний досвід комунікації виборців з парламентаріями» та Інна ТАРАБАРОВА (секретарка правління Спілки сільського зеленого туризму України, магістрантка з туризму і рекреації кафедри країнознавства та туризму Київського національного університеті імені Тараса Шевченка): «Помічник - депутата- вакансія для молоді».

До заходу долучилися здобувачі освіти, викладачі, вчителі та підприємці з різних регіонів України: Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Херсонська, Одеська, Чернігівська, Київська та Чернівецька області. Вебінар викликав надзвичайно велику зацікавленість у спільноти. Дякуємо спікерам за виступи та бажаємо подальшого розвитку у їх нелегкій справі.

Меню