Новини факультету

Розширення міжнародної співпраці СумДПУ імені А.С. Макаренка із Поморським університетом у Слупську (Польща)

З 25 по 29 березня 2024 року декан природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка, к.пед.н., доцент Людмила Міронець із робочим візитом відвідала Поморський університет у Слупську (Польща).

Метою візиту було підписання договору про співпрацю між Поморським університетом у Слупську та СумДПУ імені А.С. Макаренка, додаткової угоди про академічний обмін між Поморським Університетом в Слупську (Польща) та Сумським державним педагогічним університетом  імені А.С. Макаренка (м. Суми, Україна) та договору про співпрацю між Інститутом Біології  Поморського Університету в Слупську (Республіка Польща) та Природничо-географічним факультетом  Сумського державного педагогічного університету  імені А.С. Макаренка (м. Суми, Україна). Завчасно були проведені організаційні зустрічі онлайн, тексти угод складені та погоджені із юристами обох країн. Під час офіційної зустрічі із Марек Лукасік (https://www.facebook.com ), д.філ.н, проф., проректором з питань розвитку та співпраці Поморського університету у Слупську, Евеліною Віневич, керівником відділу розвитку та співпраці Поморського університет у Слупську та Томашем Гетьманським, д.б.н., проф., директором Інституту біології Поморського університету в Слупську обговорили основні напрямки співпраці між нашими університетами: участь у грантових програмах, взаємна підтримка у програмах подвійних дипломів, організація гостьових лекцій, спільних семінарів, конференцій, круглих столів і симпозіумів, наукових таборів і шкіл, публікація результатів спільних досліджень, проведення спільних досліджень, обмін представниками Сторін, в т.ч. наукові стажування, обміни, візити та інше.

Також під час візиту Людмила Петрівна мала змогу ознайомитися із матеріально-технічною базою Поморського університету у Слупську. Зокрема, детальну екскурсію сучасним Гербарієм провів Збігнєв Собіш, д.б.н., проф., завідувач кафедри ботаніки та охорони природи, Інституту біології Поморського університету в Слупську. Основний корпус Інституту біології знаходиться на капітальному ремонті, але це не завадило зрозуміти атмосферу освітнього процесу та специфіку навчання у цьому ЗВО.

Колеги із Інституту географії Поморського університету в Слупську - Івона Яжевич, д.г.н., проф., директор Інституту географії; Томаш Западка, к.ф.н., доцент, керівник кафедри наук про Землю Інституту географії; Лукаш Маршалек, доцент, заступник директора Інституту географії та Ян Лукашевич, доцент Інституту географії Поморського університету в Слупську люб’язно показали матеріально – технічну базу Інституту географії Поморського університету в Слупську та обговорили напрямки співпраці. Також спільно склали Протоколи еквівалентності до Угоди про взаємну підтримку у процесі навчання між Поморським Університетом в Слупську (Польща) та Сумським державним педагогічним університетом  імені А.С. Макаренка (м. Суми, Україна), зокрема спеціальностями природничо-географічного факультету – 106 Географія.

Разом із Бригідою Радавець, к.б.н., доцентом, заступницею директора Інституту біології Поморського університету в Слупську, Галиною Ткаченко, д.б.н., проф., заступницею директора Інституту біології Поморського університету в Слупську та Наталією Кургалюк, д.б.н., проф., завідувачкою кафедри фізіології тварин Інституту біології Поморського університету в Слупську склали Протоколи еквівалентності до Угоди про взаємну підтримку у процесі навчання між Поморським Університетом в Слупську (Польща) та Сумським державним педагогічним університетом  імені А.С. Макаренка (м. Суми, Україна), зокрема спеціальностями природничо-географічного факультету – 091 Біологія та біохімія.

Під час візиту Людмила Міронець мала можливість попрацювати із  бібліотечними фондами у Поморському університеті у Слупську: вивчення та використання наукових та освітніх ресурсів університетських бібліотек. Цю роботу провели Анна Кубацка, заступник директора бібліотеки Поморського університету в Слупську; Богуміла Злот-Соберайська, керівник відділу наукової інформації, бібліотека Поморського університету в Слупську та Сабіна Чая, відділ наукової інформації бібліотеки Поморського університету в Слупську.

Культурна програма візиту включала екскурсії по місту Слупськ та ознайомлення з культурою Польщі, екскурсію по вивченню біологічного різноманіття Балтійського моря, до старовинного села середньовічного походження Swolovo, яке славиться одним з найкрасивіших архітектурних ансамблів в Помор’ї та екскурсію до музею бурштину. Щиро дякую Томашу Гетьманському, д.б.н., проф., директору Інституту біології Поморського університету в Слупську, Галині Ткаченко, д.б.н., проф., заступниці директора Інституту біології Поморського університету в Слупську; Наталії Кургалюк, д.б.н., проф., завідувачці кафедри фізіології тварин Інституту біології Поморського університету в Слупську за обмін досвідом, спільні ідеї та уже початок їх реалізації.

Зустріч відбулася на запрошення д.б.н., проф., заступниці директора Інституту біології Поморського університету в Слупську Галини Ткаченко та за підтримки ректора СумДПУ імені А.С. Макаренка – Юрія Лянного.

У понеділок, 01.04.2024 року на ректораті СумДПУ імені А.С. Макаренка Людмила Петрівна прозвітувалася про поїздку та запропонувала усім структурним підрозділам СумДПУ імені А.С. Макаренка співпрацю із відповідними Інститутами чи факультетами Поморського університету в Слупську.

Із презентацією – звітом можна ознайомитися за посиланням - https://pgf.sspu.edu.ua

Сприяємо розвитку міжнародної співпраці! 

Меню