Новини факультету

3-4 дні ювілейної літньої біологічної школи «Вакаліщина»­ 2024

26-27 червня на кафедрі біології та МНБ відбулися 3-4 дні традиційної літньої біологічної школи "Вакалівщина".

Протягом двох днів учасники мали змогу долучитися не лише до біологічних занять, але й пройти ряд тренінгів та лекцій із психології особистості та послухати цікаві факти з психології разом із доцентом кафедри психології, кандидатом психологічних наук Усиком Д. Б. Під час занять, учні змогли дослідити свої психологічні характеристики, пройти проективні методики і визначити особливості свого "Я", а також опанувати арт-терапевтичну техніку «Акватипія» з метою розвитку емоційного інтелекту й активізації творчого ресурсу.

Біологічна складова освітнього процесу цих двох днів включила в себе заняття із цитології, генетики, зоології, мікології та фізіології рослин.

Разом із доцентом кафедри біології та МНБ, к. пед. н. Генкал С. Е. учасники біошколи актуалізували знання про методику роботи із мікроскопічними об'єктами та оптичними приладами, навчилися власноруч виготовляти тимчасові мікропрепарати, дослідили будову клітини та процесами, що відбуваються у ній за умови зміни навколишнього середовища.

На заняттях з генетики із доцентом кафедри, к.б.н. Торяник В. М. учасники біошколи продовжили досліджувати явище біологічного різноманіття, спадковості і мінливості, визначили форми мінливості. Учасники дізналися про біометрію та методи статистичного аналізу в біологічних дослідженнях. На практичному занятті вони дослідили дискретну та безперервну форми мінливості на прикладі варіювання кількості та довжини простих колосків різних сортів пшениці.

У зоологічному музеї СумДПУ імені А. С. Макаренка разом із викладачем кафедри Латишевим В. С. та фахівцем кафедри Депутатом О. Ю. учасники біошколи ознайомилися з біологічним різноманіттям України та світу, прослухали екскурсійну програму музею та познайомилися з екзотичними мешканцями віварію кафедри.

Заняття із препарування тварин традиційно відбулося під керівництвом доцента кафедри, к.б.н. Говоруна О. В., в рамках якого учасники біошколи дізналися про методику розтину представників типу Членистоногі, власноруч препарували аргентинського таргана та вивчили його анатомічну будову. Завдання, що включають уміння розтину тварин, є частиною практичних турів різноманітних біологічних олімпіад та конкурсів, тому цій складовій біологічних шкіл кафедри біології та МНБ щорічно приділяється особлива увага.

На занятті із мікології, учасники мали змогу познайомитися із цікавою групою організмів - слизовиками. Завідувач кафедри біології та МНБ, к.б.н Литвиненко Ю.І. у рамках лекційного заняття розповіла про особливості будови та життєдіяльності цієї цікавої групи грибоподібних організмів, міфами і легендами, пов’язаними із ними, пояснила їх актуальне положення в природній (філогенетичній) системі органічного світу. Наприкінці лекції Юлія Іванівна познайомила слухачів із найцікавішими представниками слизовиків, цікавими фактами і відкриттями, які стосуються цих видів, а також із актуальним і перспективним їх практичним застосуванням.

Разом із доцентом кафедри, к.б.н. Москаленком М. П. учасники Біошколи дослідили особливості водного режиму рослин різних екологічних груп, що поєднало в собі практичні заняття із фізіології рослин та екології.

Насичені дні літньої біологічної школи «Вакалівщина–2024» відбулися успішно, а учасники здобули чимало нових знань та практичних навичок, які знадобляться їм у ході майбутнього виконання наукових досліджень, написання наукових конкурсних робіт та участі в олімпіадах!

Меню