Новини факультету

Студентки ПГФ завершили навчання в міжнародній англомовній літній школі «Tourism vs Nature Conservation in National Parks» у Польщі

З 29 червня по 15 липня 2023 р. студентки спеціальності 014 Середня освіта (Географія) Л. Вацик і А. Паук пройшли навчання за програмою міжнародної англомовної літньої географічної школи BESE (built environment – sustainability – education) summer school «Tourism vs Nature Conservation in National Parks» у Польщі.

Проблематика навчання була зосереджена на конфлікті між туризмом і охороною природи, яку наші студенти досліджували в п’яти національних парках (чотири гірські парки та один високогірний). Розклад роботи школи передбачав 2 дні онлайн занять в Україні, переїзд до Польщі, практичні дослідження та екскурсії в межах національних парків «Баб'я Гора», Татранський, П'єнінський, «Горце» і Ойцовський, включаючи підкорення вершин, сплав гірськими річками та ін. В рамках навчальних походів та польових занять були досліджені географічні умови та специфіка певного парку, а також вивчено вплив на ландшафти, пов’язаний з розвитком туризму. У кожному з парків виконувалися конкретні завдання, результати яких стали предметом підсумкового воркшопу, а також загального воркшопу, що пройшов у Краківському педагогічному університеті, спільно з учасниками інших літніх географічних шкіл, які відбувалися паралельно у часі: «Spatial Planning & Urban Studies» і «The Diversity of the Region as an Impulse for Tourism Development». У ході цього «Воркшопу останнього дня» відбувся обмін досвідом і висновками між школами, розроблено спільний план для сталого існування всього ландшафтного різноманіття Малопольщі – і забудованих, і природних ландшафтів. Крім географічної підготовки, участь у літній школі стала гарною мовною практикою для наших студенток, які навчаються на освітній програмі Середня освіта (Географія. Англійська мова). Англійською мовою проходила як освітня програма, так і повсякденне спілкування з іншими учасниками школи, які були з Кенії, Греції, Румунії, Італії, Польщі, Великобританії, Німеччини та інших країн, а також з керівниками школи – викладачами кафедри фізичної географії Краківського педагогічного університету імені Комісії національної освіти. Завдяки гранту від Польської національної агенції академічних обмінів (NAWA), проживання, харчування, витрати на транспорт, навчальна програма школи повністю покривалися за рахунок приймаючої сторони.

Меню